U Srbiji posluje više od 150 švajcarskih kompanija

Bez autora
May 14 2013

U Republici Srbiji trenutno posluje nešto više od 150 predstavništava švajcarskih kompanija, a privredna saradnja mogla bi se povećati ukoliko bi postojalo udruženje švajcarskih privrednika u Srbiji, za šta postoji inicijativa, rečeno je danas na Šestom zasedanju Mešovitog komiteta između Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije održanom u Beogradu.Šesto zasedanje Mešovitog komiteta organizovalo je Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Delegaciju Republike Srbije predvodio je Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, a švajcarsku Erik Marten, ambasador u Državnom sekretarijatu za ekonomske.

U Srbiji posluje više od 150 švajcarskih kompanijaU Republici Srbiji trenutno posluje nešto više od 150 predstavništava švajcarskih kompanija, a privredna saradnja mogla bi se povećati ukoliko bi postojalo udruženje švajcarskih privrednika u Srbiji, za šta postoji inicijativa, rečeno je danas na Šestom zasedanju Mešovitog komiteta između Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije održanom u Beogradu.

Šesto zasedanje Mešovitog komiteta organizovalo je Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Delegaciju Republike Srbije predvodio je Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, a švajcarsku Erik Marten, ambasador u Državnom sekretarijatu za ekonomske.

Švajcarska Konfederacija je jedina zapadnoevropska država sa kojom postoji ovakva forma institucionalne saradnje na međuvladinom nivou, a inicijativu za održavanje redovnih zasedanja Komiteta pokrenulo je ovo Ministarstvo nakon formiranja Vlade Republike Srbije, jula 2008. godine.

U radu Mešovitog komiteta učestvovali su predstavnici Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Ministarstva finansija i privrede, Ministarstva saobraćaja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva spoljnih poslova, Direkcije za mere i dragocene metale i Privredne komore Srbije.

Glavne teme o kojime se razgovaralo bile su mogućnosti za povećanje srpskog izvoza, unapređenje investicione saradnje i formiranje zajedničkih proizvodnih preduzeća, radi nastupa na tržištima zemalja sa kojima je Republika Srbija zaključila sporazume o slobodnoj trgovini.

Konstatovano je da su ekonomski odnosi Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije tradicionalno dobri i raznovrsni jer obuhvataju sve aspekte privredne saradnje. Međutim, nivo robne razmene kao i prisustvo švajcarskih investicija bi mogli biti značajnije unapređeni. Trgovinske odnose sa Švajcarskom karakteriše robna razmena manjeg obima i nepovoljne strukture, sa izraženim trgovinskim deficitom na srpskoj strani. Međutim, vrednost izvoza iz Republike Srbije u periodu 2002-2012 je porasla 3,7 puta i u 2012. godini pretekla nivo iz pretkrizne 2008. godine.

U okviru zasedanja mešovite komisije, Privredna komora Srbije i PK Švajcarske - centralna Evropa, organizovaće sutra Poslovni forum u Beogradu, uz prisustvo privrednika obe zemlje. Na Forumu će biti razmatrane mogućnosti za saradnju u sektorima prehrane, farmacije/hemije, mehanike/prerade metala, tekstila i energetike. Uvodno obraćanje imaće Stevan Nikčević, državni sekretar u ovom ministarstvu, a predviđena su izlaganja i predstavnika Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske Konfederacije i pojedinih kompanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik